Alla inlägg den 3 mars 2010

Av Jeanette Johnsson - 3 mars 2010 11:08

  

I helgen var det snöskulpturfestival i Umeå. Det var deltagare från flera olika länder som tävlade om att göra det snyggaste konstverket i snö. Det var ett samiskt tema på tävlingen. Jag gillade bäst den här piprökande samen. Det var också den som vann publikens pris. Ett annat lag hade gjort samiska skor, så kallade bällingar.

  


Nu är det mycket snö i Umeå. Det har snöat varje dag den senaste veckan. Min hyresvärd sade här om dagen, när hon var ute och skottade, att hon inte kan minnas att det har varit så här mycket snö i Umeå tidigare. Det blåser ganska rejält också så det bildas stora drivor av snö på vissa ställen. I Broparken till exempel har det blåst så mycket att bara toppen på gatlamporna syns.

  


Problemet är att ta sig fram, vare sig det är med bil, cykel (ja, i Umeå cyklar man oavsett väder) eller om man går. Helt plötsligt ligger det en stor snöhög mitt i vägen. Man går inte ut utan termobyxor när man ska plumsa i snön. Vintern har en annan nackdel också; torra händer. Jag har inte hittat någon handkräm som hjälper helt i en sådan här situation. Jag vill helst inte ta någon i hand just nu. För hur trevligt är det att skaka hand med ett sandpapper? De vita sprickorna spricker upp och börjar blöda när man minst anar det. Är det någon som har en mirakelkur mot supertorra händer och kyla?


Konstigt nog så saknar jag inte bilen trots kyla och blåst. Jag slipper skrapa rutor, har betydligt mindre utgifter, får armmuskler av att bära alla tunga kassar från matbutiken och får mer motion. Igår fick jag väldigt mycket motion rent av. Först gick jag hemifrån till universitetet på morgonen; 45 minuter. Sedan gick jag från Universitetet till stadsdelen Västerslätt; en och en halvtimmas promenad cirka. Och sedan från Västerslätt och hem; cirka en halvtimmas gångväg. Så benen får röra på sig.


Det har ställts ut en flotte på isen på älven. Det är tydligen en tradition. Sedan ska vi umebor gissa när flotten har vatten under sig istället för is. Förra året skedde det den 23 april. Ska bli intressant att se när det blir i år.


Dagens Umeåväder: - 3 grader, blåser och snöar.



Presentation


Foto:Pär Wretling

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards