Alla inlägg den 14 maj 2008

Av Jeanette Johnsson - 14 maj 2008 23:38

Dagen började med att Dawit Isaaks bror kom och talade. Dawit Isaak, som är svensk medborgare, har suttit fängslad i Eritrea i över sex år för att han har skrivit kritiskt om regimen. Hans bror berättade om hur de kämpar för att få ut honom och hur hans familj i Göteborg lever idag. Vi fick allihop varsin t-shirt med texten "Free Dawit" som vi i sympati har haft på oss hela dagen. I går sympatiserade vi med vårdförbundet genom att sätta på oss varsitt plåster på tröjorna.


Vad var då dagens stora frågor?

* Inkomstförsäkring - kongressen antog att förbundet ska ha en inkomstförsäkring. Regeringen har ändrat reglerna för A-kassa. I dag kan du få max 80 % av 18 700 kronor om du blir arbetslös. Inkomstförsäkringen täcker skillnaden mellan ersättningen från A-kassan och 80 % av lönen innan du blev arbetslös. Inkomstförsäkringen betalas ut i högst 100 dagar. Detta kommer innebära att varje medlem betalar 22 kronor mer i månaden. Men samtidigt så kommer avgiften till A-kassan att sänkas.


* En motion handlade om att alla lokala klubbar ska ha en frilansombudsman så att kontakterna mellan frilansarna och fackförbundet stärks. Det samarbetet är väldigt ciktigt och i dag är det nästan obefintligt. Frågan skickades vidare til förbundsstyrelsen för att se hur samarbetet kan förbättras.


* SJF ska starta en grundutbildning för kassörerna i klubbarna och distrikten. Detta är mkycket behövligt. Kassörer är det svårast att hitta till klubbstyrelsen just för att få har koll på bokföring och ekonomiska regler.


* Visstidseländet med utlasning och kortare vikariat som avlöser varandra i flera år diskuterades länge. Frågan skickades vidare till avtalskonferensen.


Det finns ett klotterplank där alla kan sätta upp tankar och idéer om saker som förbundsstyrelsen ska ta med sig in i nästa mandatperiod. Där har jag i dag bland annat satt upp en lapp om at förbundet måste jobba med frågan kring EU:s nya arbetstidslag att man ska vara ledig från jobbet i minst elva timmar från att man slutar på kvällen tills nästa arbetsdag börjar. Flera arbetsplatser följer inte denna regel för de har hittat ett kryphål.

I morgon börjar dagens med en av kongressens absolut viktigaste frågor; arbetstidsförkortningen som försvann. Redigerare och andra som jobbar mest kväll har tidigare haft arbetstidsförkortning på grund av de obekväma arbetstiderna. Nu tar tidningar bort detta så att alla jobbar 40 timmar i veckan men utan ett enda öre mer i lön. På Jönköpings-Posten gör detta att redigerarna tvingas jobba mer än en månad mer på ett år. Klubben på Norrköpings Tidningar har skrivit en motion om problemet. Smålands distriket har ställt sig bakom motionen. I kväll har vi tillsammans haft överläggningar för hur vi ska lägga upp taktiken så att vi har störst chans att få vårt förslag att gå igenom. Vi har också pratat med förbundsstyrelsens representant som har hand om frågan för att höra hennes syn. Även hon tycker att frågan är viktig. Nästan alla av oss från Smålandsdistriktet kommer att gå upp i talarstolen vid niotiden i morgon bitti och kämpa för den här motionen. Vi ska försöka att få nästan alla närvarande ledamöter att inse det stora problemet i att allt fler medieföretag gör så här. I morgon är den dagen vi har laddat för. Då gäller det.

Presentation


Foto:Pär Wretling

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards