Alla inlägg den 28 juni 2009

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:45

I fredags var det sista dagen och det gällde att ta tillvara på den. Jag, Frida och Jennie sög ut så mycket vi kunde. Vi börjademed att åka in till Trogir ganska tidigt. Shoppade lite på marknaden och var inne i Borgen och kollade. Tog en del foton från utsiktsplatsen. Åt världens godaste glass. Jag undrar om jag kan äta svensk glass igen efter att ha ätit så fantastiskt god glass varje dag. Det är enorm skillnad på svensk glass och krämig kroatisk glass med mycket smak.

På eftermiddagen när vi hade kommit tillbaks åkte vi parasailing. Jag har gjort det två gånger tidigare. Det är en underbar frihetskänsla att hänga där uppe ovanför båten. Man ser det klara vattnet under och alla öar. Efteråt går man bara och ler i flera timmar så härligt är det. Ungefär 100 meter upp i luften sitter man (på bilden hade vi inte kommit så långt upp). Dagen avslutades med oerhört god mat på en restaurang. Då var hela gänget, alla 17 personerna, samlade igen. Det var hårt att säga hej då till alla igår och lämna Kroatien. I morgon är det dax att jobba igen.  

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:41

I torsdags tog några av oss en utflykt till nationalparken Krka, cirka sju mil från där vi bodde. Strax där intill låg för övrigt Bill Gates med sin enorma båt. Det rapporterade lokalpressen om. Och ryssen som äger fotbollslaget Chelsea hade sin stora lyxkryssare i viken precis utanför där vi bodde.

Nationalparken var enormt stor så vi hann bara se en liten del av den. Det var ett område med enorma vattenfall. Jättevackert. Som i en saga.

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:39

Överallt var det vackert. Det är ett land med både berg, hav och gamla byggnader som är bevarade. Kombinationen, tillsammans med mycket blommor, gör att det blir väldigt vackert. För varje dag som gick tyckte jag bara att det blev finare och finare.

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:35

Cirka en mil från Vranjica, där vi bodde, låg Trogir. Taxibåten gick direkt utanför oss nästan en gång i timmen och det kostade strax över 20 kronor bara. Så det var perfekt. Trogir var jättevackert. Det var väldigt turistanpassat visserligen. Lite för mycket souvenirbutiker. Men samtidigt så var det så vackert. Hamnen med alla gigantiska båtar. De riktigt gamla stenhusen med blommorna som klättrade längs fasaderna. Borgen och katedralen - där man kunde se hela staden.

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:31

Vi umgicks över generationerna hela veckan. Men några gånger gick vi åtta ungdomar iväg för att roa oss själva. Då styrde vi stegen mot Medena. Det var en promenad på cirka tio minuter. Där fanns restauranger, pubar, glass, marknadsstånd där de sålde pannkakor med choklad och några souvenirshopar. Allt låg på en "gågata" precis vid stranden. Jättehärligt ställe.

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:25

Så här bodde vi. Vi hade de tre lägenheterna som man ser på bilden. Vi döpte dem till solsidan (till vänster), skuggsidan (mitten) och hemmet (till höger). Jag fick inte riktigt klart för mig var namnen solsidan och skuggsidan kom från. Det handlade inte om att det var sol längre på dagarna på solsidan för så var det inte. Hemmet fick sitt namn för att den äldsta generationen bodde där.

I bottenvåningen bodde husägaren Dennis och hans familj. De var oerhört vänliga och hjälpte oss med allt vi undrade och lite till. Om någon är sugen på att åka till Kroatien kan jag varmt rekommendera det stället vi bodde på. Det heter Vila Marija.

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:21

Det är min moster Maggan och hennes man Erlands förtjänst att vi kom till Kroatien. De fyllde 50 år och ville fira det med en resa tillsammmans med närmaste släkten. De hade fixat allt otroligt bra. Tack!

I onsdags hade vi en festkväll då vi firade deras födelsedag. Vi åt trerättersmiddag på en fin restaurang i hamnen i Vranjica. Det blev många tal och mycket tårar av alla fina ord som sades.

Av Jeanette Johnsson - 28 juni 2009 22:13

Så var jag hemma igen. Jag hade kunnat stanna i Kroatien i en vecka till eller en månad. Ja, jag hade nog kunnat tänka mig att bli kvar för resten av livet rent av. Så härligt var det i den lilla byn Vranjica som vi bodde i. Den låg cirka en mil från medeltidsstaden Trogir och några mil från Split.

Vi var 17 personer på resan. Hela tjocka släkten var med. Det var en vecka fylld av kärlek, glädje och kramar. Vi har haft det så mysigt hela veckan. Det har varit som i en saga. När vi gick ut på balkongen på morgonen för att äta frukost så hade vi utsikt över poolen (som bara vi och ägaren till huset vi bodde i fick använda) och havet. Så fort vi steg utanför dörren var vi framme vid poolen och gick vi några meter till så var vi vid det härligt blågröna adriatiska havet med egen badplats. Livet kan inte vara så mycket bättre än så.

Det har varit en del åska och regn under veckan. Men det har varit sol varje dag och även under regnstunderna har det varit så varmt så att vi har haft linne och shorts. Så vi har haft riktigt underbar sommarvärme. Det var en drömsemester att kunna ha alla man älskar så nära sig under en hel vecka. Vi hade inga måsten utan kunde umgås hela tiden; bara lata oss, äta glass och bada.

Presentation


Foto:Pär Wretling

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards