Alla inlägg den 15 maj 2009

Av Jeanette Johnsson - 15 maj 2009 18:15

I dag hade syrran tagit med sig sin hund för att se om han var skolmogen. Jag betvivlade starkt att detta lilla busiga energiknippe skulle vara skolmogen och att han någonsin kommer att bli det. Men han fick godkänt.

Till hösten ska Jennie nämligen börja på ett hundgymnasium och hundarna måste tydligen göra ett test för att se att de klarar utbildningen. Vad testet går ut på har jag inte riktigt förstått. Men förmodligen kollar de så att hundarna inte är aggresiva och att de kan sköta sig. Aggresiv är han då rakt inte, lille Full Rulle. Han älskar allt och alla.

Av Jeanette Johnsson - 15 maj 2009 18:09

Kommer det här lugna och rofyllda vattnet en dag att dränka oss?

I dag har jag kollat in ett av Vetenskapens världs program på Svt Play. De handlade om klimatet och hur inlandsisarna smälter. Det är intressant. Vi kan se det världen över. Kebnekaises topp sjunker för isen smälter och glaciären uppe vid Kebnekaises topp minskar stadigt. Men värst är det vid polerna. Där smälter isen väldigt snabbt. Forskarna sade att år 2100 kan havsnivån vara fem meter högre än idag. Fem meter! Som minst räknade de med att havsnivån skulle stiga en meter, men förmodligen mer alltså, till år 2100. Detta gör att mycket land skulle försvinna och världskartan skulle se helt annorlunda ut.


I programmet besökte tv-teamet de tre polerna tillsammans med forskare. Himalayas bergsområden kallas tydligen för den tredje polen, det var nytt för mig. Om inlandsisen där försvinner så påverkar det miljontals människor. Redan nu, när isen rör på sig, drar den med sig sten och grus ner i älvarna som folket tar sitt dricksvatten i från. På sikt kan detta göra att Asien, som redan har brist på vatten, förlorar 40 % av sitt dricksvatten.

Men det finns ett annat problem också. När isen rör sig allt fortare och smälter snabbare så blir det till slut mycket vatten som rör sig väldigt fort. Det finns en hel del människor som bor i byarna uppe i Himalaya. Forskarna hade räknat ut att vågorna, från isarna högst uppe i bergen, kan bli sex meter höga när de har smält och då når de den första byn på 13 minuter. Ingen kommer ha en chans att överleva om det skräckscenariot blir sant i framtiden.


Jag kan inte låta bli att tänka på en sak; Syndafloden. Jag har precis läst ut Marianne Fredrikssons bok "Syndafloden" som grundar sig på berättelsen om Noas ark.


Närmar sig tiden för en ny syndaflod? Vi kanske inte behöver kalla det syndaflod. Men se på tsunamin; massor av människor dog och det var ingen som kudne förutspå att något sådant skulle kunna ske. Åtminstonde inte jsut där eller just då. Polerna smälter och påverkar massor av människor soom får flytta eller lägga om sina liv. Vi kan inte tygla vattnet. Det är en kraft som vi inte kan styra över. Kommer vattnet till slut dränka hela jorden? Kan vi göra något för att förhindra det? Ja, vi behöver kanske inte oroa oss idag eller i morgon. Detta är en lång process. Men forskare från hela världen talar ändå om samma utveckling; vattennivån ökar snabbare än någonsin. Det är en skrämmande tanke.

Presentation


Foto:Pär Wretling

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards