Alla inlägg under maj 2009

Av Jeanette Johnsson - 18 maj 2009 18:36

Jag började få lite ont i halsen i lördagskvällen och sedan dess har det accelererat. I dag har det kännts som att en lastbil har kört ner i min hals och ställt sig på tvären så att det knappt går att andas. Det går knappt att svälja. Känns som att halsen är tre gånger så stor som i vanliga fall och helt igentäppt. Men så är det förmodligen inte.

I natt blev det inte mycket sömn. Jag låg och vred mig. Efter fem minuter insåg jag att det var för varmt med både täcke och filt så jag slängde av mig filten. Efter några minuter frös jag igen och tog då på filten. Men nästan direkt började jag att svettas med den. Så höll det på natten igenom. Så i morse var jag ett vrak.


Först tänkte jag att det finns inte en chans att jag orkar gå till jobbet. Men så bestämde jag mig för att göra ett försök i alla fall. Och det gick ganska bra. Rättare sagt jag satt upprätt och med nöd och näppe lyckades jag få ur mig några enkla artiklar som inte kräver att man tänker alls. Kollegorna påpekade att man inte ska vara på jobbet om man är sjuk. Jag vet att dom säger det av omtanke men dom är likadana själva. Man vet hur mycket mer det blir att göra för kollegorna om en är borta.


Men jag slutade två timmar tidigare och åkte hem och lade mig på soffan och kollade på komediserier på tvn. Tänkte att om jag slutar tidigare idag så kanske jag vilar upp mig så att jag är piggare i morgon igen.

Fast jag vet nog vad jag har att vänta mig. En kompis har haft ont i halsen i flera veckor och kunde knappt prata under den tiden så hes blev hon. Men förkylningen bröt aldrig ut direkt. Det handlade tydligen nästan bara om ont i halsen. Fast ingen vanlig halsont utan något extremt ont i halsen. Nu förstår jag vad hon pratade om och det är förmodligen hon som smittade mig. Det blir att leva på glass, te och soppa i några dagar. Varmt och kallt gillar halsen. Halstabletter däremot gör ingen verkan alls just nu. De smakar bara äckligt.

Ha det bra allihop så ska jag sätta på ett avsnitt av Greys anatomy på dvd. Med McDreamys leende på tvn så blir jag nog frisk lite fortare.

Av Jeanette Johnsson - 17 maj 2009 20:14

Tänk att vara norsk en sådan här dag, vilken lycka. Både 17:e maj och Eurovisionsegern att fira. Jag måste säga att jag blev riktigt lycklig när fantastiska Alexander Ryback fick vinna hela tävlingen i Moskva. Låten är så oerhört underbar. Var länge sedan som jag hörde en låt som jag blev så fäst vid. Så tänk att vara i Norge idag.


I förmiddags satt jag och mormor och gick igenom lite av hennes släktforskning. Det var jag som började fråga om våra släktingar som inte längre finns. Vi har en oäkting i släkten. Hemskt att barn kallades oäkta, men samtidigt känns det som en intressant historia (även om man aldrig får veta vad som hände den gången). Det var två kusiner som gifte sig också och det var inte så många generationer tillbaks i tiden. Det är verkligen fascinerande att höra om människorna som jag har gett mig en del av det arv jag har. Jag ska försöka att forska vidare i släkten när jag hinner. På pappas sida vet jag i princip ingenting. Det får bli nästa steg.


Nu ska jag sova. Har varit mycket i veckan och i helgen. Har inte hunnit återhämta mig under veckan. Kroppen lär behöva tio timmars sömn i natt om jag ska orka att jobba sex dagar nästa vecka. Jag är helt slut. Så godnatt.

Av Jeanette Johnsson - 16 maj 2009 12:45

Nu under förmiddagen har jag ägnat mig åt att gå i genom alla linnen. De som är för vida, för korta, för slitna eller för fula har hamnat i en speciell påse. Den ska till någon klädinsamling så vida inte någon kompis eller syster vill lägga beslag på något av linnena. Det som inte passar mig kan ju passa någon annan perfekt. En annan dag ska jag gå igenom t-shirts, kjolar och klänningar.


Nu ska jag bara äta lite lunch och sedan åka till Borås. I kväll blir det Eurovision Song Contest för hela slanten med Boråsvännerna. Jag kan erkänna att jag är en förrädare i kväll. Ja, så är det. Jag hoppas att det går bra för Sverige och Malena. Jag har börjat tycka bättre och bättre om låten trots att jag inte gillar opera.

Men Norges "Fairytale" är något annat. Den låten är fantastisk. Det känns som att vara i en saga (passande nog) när Alexander Ryback spelar och sjunger. Så ikväll är det jag som sitter och ropar "Heja Norge, Heja Norge". Men några fingrar håller jag för Sverige också. Det lovar jag.

Av Jeanette Johnsson - 16 maj 2009 09:33

Ledig lördag och jag vaknar tidigt. Typiskt. Vaknade vid halv åtta. Vid åtta tröttnade jag på att ligga kvar i sängen så jag gick upp. Har haft en lugnt morgon. Har inte ens ätit frukost ännu. Men det börjar bli dags snart känner jag.

Det är karneval i Värnamo i helgen. Det smygstartade i går så jag var ute på after work med några vänner som jag inte har sett på jättelänge. Det var riktigt kul att träffas, sitta och skratta och skämta en stund. Det är mina äldsta vänner i Värnamo. Jag kände dem redan innan jag flyttade hit. Men nu för tiden hinner vi inte ses så mycket. Alla har sitt. Så det var kul igår.


Det är många som har pratat om hur de blir beroende av tradera.com. Där man kan köpa och sälja varor på nätet. Den som har bjudit högst när slutdatumet är, den får varan. Jag har inte varit inne så mycket på den sidan förrän denna veckan. Jag är nämligen ute efter en liten smidig kamera. Jag har haft en sådan men har tappat bort den. Har ingen aning om var den har hållit hus det senaste halvåret. I alla fall så vill jag ha en ny liten smidig kamera som jag kan bära med mig överallt så att jag kan fota min vardag och lägga ut mer bilder här på bloggen. Det behöver itne vara en speciellt bra kamera. Det räcker att den fungerar. För jag har min lite större kamera som är bra. Men den orkar jag inte bära med mig överallt och den får inte plats i väskan.


Så jag har tänkt att jag ska köpa en ny kamera. Men så kom jag att tänka på tradera och gick in och kollade. Det fanns hur många kameror som helst. Så nu på morgonen har jag lagt ett bud på en liten smidig Olympus (jag vill helst ha Olympus, har bra erfarenheter av dom). 310 kronor ligger den på nu och vid midnatt ggår budgivningen ut. Jag ligger högst just nu. Är lite nervöst. Det är pantbanken i Växjö som säljer den, så det känns som att det är en seriös säljare.

Vore ju jättesmidigt om den blir min för en ny kamera kostar ju trots allt 1 000 kronor även om det inte är någon vidare bra kamera. Så det är bara att vänta och se hur det går.


Nu ska jag äta lite frukost och sedan får jag in och kolla på Tradera så att ingen har gett ett högre bud.

Ha en bra dag.

Av Jeanette Johnsson - 15 maj 2009 18:15

I dag hade syrran tagit med sig sin hund för att se om han var skolmogen. Jag betvivlade starkt att detta lilla busiga energiknippe skulle vara skolmogen och att han någonsin kommer att bli det. Men han fick godkänt.

Till hösten ska Jennie nämligen börja på ett hundgymnasium och hundarna måste tydligen göra ett test för att se att de klarar utbildningen. Vad testet går ut på har jag inte riktigt förstått. Men förmodligen kollar de så att hundarna inte är aggresiva och att de kan sköta sig. Aggresiv är han då rakt inte, lille Full Rulle. Han älskar allt och alla.

Av Jeanette Johnsson - 15 maj 2009 18:09

Kommer det här lugna och rofyllda vattnet en dag att dränka oss?

I dag har jag kollat in ett av Vetenskapens världs program på Svt Play. De handlade om klimatet och hur inlandsisarna smälter. Det är intressant. Vi kan se det världen över. Kebnekaises topp sjunker för isen smälter och glaciären uppe vid Kebnekaises topp minskar stadigt. Men värst är det vid polerna. Där smälter isen väldigt snabbt. Forskarna sade att år 2100 kan havsnivån vara fem meter högre än idag. Fem meter! Som minst räknade de med att havsnivån skulle stiga en meter, men förmodligen mer alltså, till år 2100. Detta gör att mycket land skulle försvinna och världskartan skulle se helt annorlunda ut.


I programmet besökte tv-teamet de tre polerna tillsammans med forskare. Himalayas bergsområden kallas tydligen för den tredje polen, det var nytt för mig. Om inlandsisen där försvinner så påverkar det miljontals människor. Redan nu, när isen rör på sig, drar den med sig sten och grus ner i älvarna som folket tar sitt dricksvatten i från. På sikt kan detta göra att Asien, som redan har brist på vatten, förlorar 40 % av sitt dricksvatten.

Men det finns ett annat problem också. När isen rör sig allt fortare och smälter snabbare så blir det till slut mycket vatten som rör sig väldigt fort. Det finns en hel del människor som bor i byarna uppe i Himalaya. Forskarna hade räknat ut att vågorna, från isarna högst uppe i bergen, kan bli sex meter höga när de har smält och då når de den första byn på 13 minuter. Ingen kommer ha en chans att överleva om det skräckscenariot blir sant i framtiden.


Jag kan inte låta bli att tänka på en sak; Syndafloden. Jag har precis läst ut Marianne Fredrikssons bok "Syndafloden" som grundar sig på berättelsen om Noas ark.


Närmar sig tiden för en ny syndaflod? Vi kanske inte behöver kalla det syndaflod. Men se på tsunamin; massor av människor dog och det var ingen som kudne förutspå att något sådant skulle kunna ske. Åtminstonde inte jsut där eller just då. Polerna smälter och påverkar massor av människor soom får flytta eller lägga om sina liv. Vi kan inte tygla vattnet. Det är en kraft som vi inte kan styra över. Kommer vattnet till slut dränka hela jorden? Kan vi göra något för att förhindra det? Ja, vi behöver kanske inte oroa oss idag eller i morgon. Detta är en lång process. Men forskare från hela världen talar ändå om samma utveckling; vattennivån ökar snabbare än någonsin. Det är en skrämmande tanke.

Av Jeanette Johnsson - 14 maj 2009 18:50

Det finns två fall där jag blir en hjälplös kvinna (och en sådan vill jag verkligen inte vara). Det är när bilen krånglar eller någon teknisk pryl strular. I dag var det bilen. Servicelampan började lysa och så blinkade det "olja". Jag tänkte att det var ju åtminstonde inte varningslampan för då ska man ju åka till närmsta mack omedelbart och helst skulle man redan varit där. Ungefär så lät det på körskolan. Men jag tänkte att det går nog bra fram och tillbaks till jobbet eftersom det bara är servicelampan. Och det gjorde det. Fast i mitt bakhuvud fanns hela tiden "tänk om det händer något och jag blir stående här på motorvägen".

Men när jag kom hem till Värnamo så åkte jag direkt till min bilverkstad som har just det passande namnet Bilverkstan. Så jag frågade om det var något farligt och om det behövde åtgärdas direkt. Men jag kunde vara lugn. De hade fixat oljan när bilen var på service för några månader sedan. Det behövdes inte ens fyllas på olja. Men det förstår inte bilen så den började blinka för att jag hade kört så långt som gränsen för oljekontroll är inställd på. Så jag kunde andas ut. Det är inte klokt vad tekniska bilar är nu för tiden.

Jag måste säga att jag har världens bästa bilverkstad. De är billiga, trevliga och serviceinriktade. Ibland är de så billiga att jag undrar om de tar ut någon arbetskostnad. Och jag har aldrig behövt komma tillbaks för att de har slarvat och felet kom tillbaks. Man får alltid snabbt en tid när man ringer. Ja, det är ett bra ställe. Så skönt att veta att man alltid kan vända sig dit om det är något med bilen.

Av Jeanette Johnsson - 13 maj 2009 19:32

Jag har haft en bra dag. Tittade bara till redaktionen i Skillingaryd i morse; kollade mail, fax och telefonsvarare. Sedan har jag suttit i möten hela dagen. Alla möten kändes bra och givande. Först hade jag och en kille från centralredaktionen på Jönköpings-Posten skyddsombudsmöte. Han har varit skyddsombud längre än jag. Så jag fick lite historia kring olika saker som jag har på mitt bord nu. Vi pratade om vad som är viktigast att prioritera i arbetsmiljöarbetet och vad vi ska trycka på cheferna om i första hand.


Sedan åt jag lunch med en vän som jag inte har sett på länge. Var kul.

Så bar det i väg till Mullsjö. Var en rogivande bilfärd med mycket vacker natur att titta på. Jag kollade in den nya redaktionen där, som skyddsombud, och pratade med de anställda om vad de tycker om sin arbetsmiljö.

När vi var klara där var det dags att åka in till Jönköpings-Posten igen för ett fackmöte där det informerades om löneförhandlingarna som nu är klara. Sedan var arbetsdagen slut. Den gick väldigt fort.


Jag skulle tagit en glass med en kompis efter han slutade jobbet så jag gick lite på stan när jag väntade på honom. Köpte en bikinunderdel (har flera svarta överdelar till som passar) på rea och ballerinasockar. Var tur att jag inte hittade mer för jag behöver spara pengar.


Glassen fick jag äta själv för det strulade till sig på jobbet för min kompis (som också är journalist). Mna ska inte vara journalist. Och man ska inte umgås med journalister. Men det finns nog en förklaring till att journalister ofta umgås med varandra. Vi förstår när datorn börjar strejka, när en olycka sker eller något annat jobb kommer in sent.  Det går aldrig att räkna med att en journalist kommer i tid. Jobbet går först. 


Var skönt med lite miljöombyte idag. Ibland behöver man komma ut från den vanliga redaktionen och de vardagliga rutinerna.

Presentation


Foto:Pär Wretling

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards